Reggaeton je veoma popularna forma urbane muzike kod mladih koja je krenula sa svojim razvojem i rastom u Latinskoj Americi početkom 90-ih godina. Postoji određeni spor u vezi sa poreklom ovog pravca. Naime, prema nekim izvorima reggaeton je nastao u Panami.

Prema drugim izvorima njegove korene treba tražiti u Portoriku odakle i potiče većina reggaeton pevača i muzičara (Tego Calderón, Don Omar, Wisin y Yandel, Héctor y Tito, Daddy Yankee , Zion y Lennox, Baby Rasta y Gringo, Ivy Queen).

Zapravo, Reggaeton se rađa iz jamajčanskog reggae-a mešajući se sa mnogobrojnim muzičkim varijacijama severnoameričkog hip-hopa, savremenog R’n'B-a, portorikanskih senzualnih ritmova i ostalih latinoameričkih vibracija kao u plesovima bomba, plena, salsa, merengue, cumbia, bachata. Za vreme izgradnje Panamskog kanala jamajčanski imigranti sa sobom su doneli reggae muziku i ritmove. Zabeleženo je da je prvi reggae performans izveden u Panami sredinom 1970. godine (Chicho man), a tek 1985. portorikanski reper Vico C snimio je prvi hip-hop na španskom jeziku, što i predstavlja preteču pravog reggaetona.

reageton-2

Iako se razgranao na mnogim uzorima i muzičkim uticajima reggaeton ne predstavlja ni špansku ni latinsku verziju bilo kog gore spomenutog žanra, jer ima svojevrsni i specifični ritam (Dembow) koji apsolutno karakteriše reggaeton i predstavlja njegovu kičmu. Dem bow je, u stvari, naziv pesme prvog jamajčanskog DJ-a, Shabba Ranks-a koji među prvima koristi ovaj zvuk u svojoj muzici. Iako tokom prvog slušanja imamo utisak da reggaeton muzika zvuči kao još jedna verzija hip-hopa, upravo dinamični  Dembow nam omogućuje da uhvatimo tu tananu sponu koja povezuje egzotične latinoameričke vibracije sa žustrom i rogobatnom hip-hop ili rap muzikom.

Kao većina urbanih, savremenih muzičkih pravaca i reggaeton je naišao na polemike društva. Ovom oštrom stavu doprineli su i spotovi na kojima se prikazuje atraktivni i snažno-erotični reggaeton ples zvan perreo. Međutim, muzika i ples, kao jedni od vodećih kulturoloških i tradicionalnih pojava, uspevaju da prevaziđu predrasude i lažno moralisanje, te reggaeton počinje masovno da se širi svuda po svetu što ga čini najvećim kosmopolitskim muzičkim hibridom današnjice.

reagetton-3

Perreo svoje korene vuče iz Dominikanske Republike i Portorika, ali se veoma brzo proširio na susedne zemlje kao što su Kuba, Panama, Kolumbija i Ekvador, zatim i širom sveta. Reggaeton je ujedno i ples samopouzdanja i hrabrosti, način da se telo opusti i kontroliše istovremeno i što je najvažnije, da se kanališe energija kroz pozitivnu atmosferu i dobre vibracije.

Reggaeton i perreo ne poznaju tabue, fizičku uzdržanost i stidljivost, i upravo zbog neverovatnog osećaja slobode, vragolastih pokreta i umeća zavođenja ples je osvojio mlađe generacije.

Treba napomenuti i to, da nije nužno igrati u parovima, jer je reggaeton jedna vrsta ženstvenijeg hip-hopa, pa se stoga, često može videti kako grupa devojaka ili grupa momaka izvodi ovaj ples veoma egzotičnog karaktera.

Program plesnih kurseva

1

Bronzani program

Osnovni program koji će vam pomoći da steknete siugurnost i oslobodite se na plesnom podijumu.

2

Srebrni program

Koncipiran je da razvije tajming i tehniku u svim plesovima. Stajling će učiniti da izgledate i osećate se prijatno na plesnom podijumu.

3

Zlatni program

Zlato je plesni standard sa velikim stepenom stajlinga. Temeljnija razrada pokreta će učiniti da se zlatni plesači istaknu na bilo kom plesnom podijumu.

4

Dijamantski program

Namenjen je plesačima koji su zainteresovani za performans, javne natupe ili takmičenja. Njegovi zamršeni obrasci mogu se savladati samo ako su oba partnera vešta.

Podeli sa prijateljima

Fiesta na Facebooku

Razmena banera

jooble

vojvodinacafe

Nemate partnera za ples?

Plesni klub FIESTA je jedini klub u Novom Sadu koji može da Vam obezbedi plesnog partnera ukoliko ga nemate. Bez razlike koji ste nivo, početni, srednji ili viši izaberite nekog od naših plesnih instruktora i vežbajte sa najboljima.